Asociația ACCEPT

Asociația ACCEPT

Programul de litigare strategică pentru promovarea diversităţii familiei

Status: Fundraising

Asociația ACCEPT a reprezentat în ultimii 20 de ani persoane LGBT în instanțele din România în cazuri de discriminarea, referitoare la încălcarea unor drepturi fundamentale, sau în cadrul unor investigații penale în care membri ai comunității au fost victime ale unor infracțiuni motivate de ură.

[ Show more ]

17,095 RON

Sumă:

1

Galantomi:

148

Donații:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Asociația ACCEPT a reprezentat în ultimii 20 de ani persoane LGBT în instanțele din România în cazuri de discriminarea, referitoare la încălcarea unor drepturi fundamentale, sau în cadrul unor investigații penale în care membri ai comunității au fost victime ale unor infracțiuni motivate de ură.

În ultimii ani una din problemele majore ale comunității a devenit absența oricărei forme de protecție a familiei bazate pe un cuplu de același sex. România nu recunoaște și nu protejează în niciun fel viața de familie a persoanelor LGBTI, deși propunerea legislativă privind parteneriatul civil a fost supusă deja de 3 ori votului parlamentului. De fiecare dată prejudecățile din cadrul legislativului au învins, și speranța noastră se îndreaptă, în aceste momente, către justiție.

În consecință, mai multe familii rainbow au decis să își caute dreptatea în instanță. Asociația ACCEPT susține demersurile legale și de comunicare pentru aceste cazuri, însă nu toate activitățile necesare litigării strategice pot fi realizate pro bono. Toate aceste cazuri implică cheltuieli de judecată, cheluieli aferente transportului, onorarii pentru cercetare juridică în alte state membre UE și pentru traduceri, sau costuri pentru producția unor materiale de promovare foto, video sau online.

Scopul final al programului nostru de litigare strategică este acela de a ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, dar și în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru a solicita ca statul român să respecte și să protejeze viața privată și de familie a cetățenilor LGBTI prin parteneriat civil.

Deși programul de litigare strategică are un număr mic de beneficiari direcți - familiile direct implicate - deciziile instanțelor de judecată la nivel european au potențialul de a îmbunătății situația tuturor persoanelor LGBTI din România care doresc să trăiască într-o uniune consensuală înregistrată sau într-un parteneriat civil.

Primul caz care a ajuns în atenția publicului este cel al familiei lui Adrian Coman și Clai Hamilton. Îi reprezentăm pe cei doi în instanță încă din 2012, când au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaște căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. Autoritățile din România refuză, de asemenea, să recunoască relația de familie dintre soți. În lipsa acestei recunoașteri, soţii Coman-Hamilton nu se pot stabili acasă, în România, întrucât dreptul la rezidenţă se acordă exclusiv membrilor familiei. În momentul de faţă, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de 3 luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român. După o audiere în fața Marii Camere a Curții de Justiție a Uniunii Europene, ACCEPT a obținut în iunie 2018 recunoașterea faptului că soții de același sex sunt soți la nivel european, indiferent de legea națională, atunci când vine vorba de liberă circulație și alte drepturi derivate. Mai mult, în septembrie 2018 Curtea Constituțională a decis că familiile gay sunt familii care trebuie protejate prin lege și instanțe în baza Constituției României.

În ciuda unui proiect de lege elaborat alături de CNCD și partneri din societatea civilă, partneriatul civil este încă nerecunoscut în România. Ca atare, am decis să dăm în judecată România alături de 21 de familii pe care le reprezentăm la CEDO. 

Cele 42 de persoane reprezentate în acest caz de ACCEPT vin din 19 județe ale României și se împart în 13 cupluri de femei lesbiene şi 8 cupluri de bărbați gay. Cele 21 de familii sunt reprezentative și pentru diversitatea etnică a României, cea mai tânără persoană reprezentată are 21 de ani, cea mai matură 53 de ani, iar media de vârstă a petenţilor este de 35 de ani. Cel mai longeviv cuplu reprezentat de ACCEPT formează o familie de 20 de ani.

România este una din cele 6 state membre UE care nu oferă nicio formă de protecție legală pentru familiile bazate pe cupluri de același sex. Pe aceeași listă se mai regăsesc Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria.

Fondurile pe care le strângem urmează să fie utilizate la acoperirea cheltuielilor de transport, traducere, onorarii pentru avocat și costurile pentru o campanie națională privind protejarea vieții de familie a cuplurilor din comunitate.